Accelerators Laboratory

Multidisciplinary research using charged particle beams

Decontaminare biologica

Valoarea alimentara a unui produs este data de valoarea nutritiva, senzoriala si de gradul de inocuitate, respectiv de absenta din alimente a microorganismelor patogene, a substantelor toxice provenite din activitatea microbiana si a organismelor ca oua, larve si insecte.  Datorita compozitiei sale deosebit de complexe, a numeroaselor manipulari prin care poate trece in timpul prepararii, conditionarii, stocarii, desfacerii sau chiar consumului, alimentul este expus riscului de alterare, degradare, impurificare si insalubrizare. Tendintele pe plan mondial urmaresc decontaminarea microbiologica a alimentelor (in special a semipreparatelor), a obiectelor de uz alimentar (tacamuri, farfurii, cani, etc.)  si a celor de uz medical (instrumente chirurgicale) direct in ambalajele in care se comercializeaza. In acest sens s-au dezvoltat tehnologiile de sterilizare prin iradiere cu radiatii ionizante si neionizante (microundele). Documentul SCAQMD Rule 1405 (South Air Quality Management District  Rule 1405-1990-California Department of Health Services-Medical Waste Management Unit), emis la data de 13 noiembrie 1995,  prezentand alternativele posibile in momentul actual  la metodele clasice de sterilizare cu agenti chimici (potential cancerigeni, teratogeni, mutageni) citeaza 6 metode aflate in diverse stadii de dezvoltare, dintre care una vizeaza  utilizarea radiatiilor ionizante ca radiatiile gamma (Gamma rays) si electronii accelerati (electron beams).

Tematici cercetare