Accelerators Laboratory

Multidisciplinary research using charged particle beams

Eliminarea poluantilor

             Tehnologiile clasice aplicate pentru tratarea gazelor de ardere si controlul emisiilor de SO2 şi NOX cum ar fi desulfurarea umeda, uscata şi semi-uscata si reducerea catalitica selectiva, sunt procese chimice complexe generatoare de deseuri ca ape uzate, gips si catalizator uzat. Raportat la dezvoltarea surselor de radiatii ce pot fi aplicate pentru protectia mediului care prezinta avantaje clare fata de tehnologiile clasice, cele mai multe sunt acceleratoare de electroni de mare putere. Tehnologiile cu fascicule de electroni  trebuie să fie competitive cu cele conventionale atat din punct de vedere economic cat si tehnic. Prin urmare, orice evolutie in ceea ce priveste reducerea costurilor si imbunatatiri tehnologice joaca un rol important in procesul de implementare in industrie.          

             Ideea principala a cercetarilor noastre a fost de a combina eficacitatea fasciculelor de electroni (radiaţii ionizante) cu caracteristicile speciale ale microundelor (radiatii non-ionizante), in scopul de a reduce doza necesara de electroni si timpul de iradiere la minim, reducand astfel costul tehnologiei.

             Utilizand metoda de iradiere combinata, au fost realizate experimente pentru dezvoltarea unor tehnologii originale de depoluare a mediului, si anume: eliminarea gazelor acide si reducerea compusilor organici volatili din gazele de ardere, tratarea apelor uzate si a namolurilor rezultate in statiile de epurare, sterilizarea deseurilor biologice, etc.

             De asemenea, am propus pentru tratarea gazelor de ardere, utilizarea acceleratoarelor de energie medie, astfel incat sa se reduca pierderile in fereastra acceleratorului si a incintei de reactie si in spatiul dintre ele. Pentru cresterea densitatii amestecului de gaze si pentru a reduce adancimea de patrundere a fasciculului si astfel a dimensiunii reactorului, am propus utilizarea picaturilor fine de apa intr-o cantitate determinata de balanta energetica totala a procesului.

             Pentru investigarea acestor metode, au fost realizate cateva instalatii originale care permit iradierea succesiva si/sau simultana cu electroni accelerati si microunde.

 

Tematici cercetare